Ustavimo poboj Kurdov! 1. maj ob 9h, Sv. Jakob, Trst

Podprimo revolucijo v Rojavi in demokratični konfederalizem!

Že mnogo let se Kurdi iz Sirije z njihovimi oboroženimi skupinami YPG in YPJ (slednja je sestavljena izključno iz žensk) borijo proti Islamski državi. Po osvoboditvi mesta Kobane nadaljujejo, kljub velikim težavam, z osvobajanjem vedno večjih predelov ozemlja imenovanega Rojava, ki se nahaja na severu Sirije in blizu meje s Turčijo. Prebivalci Rojave so začeli z uvajanjem sistema demokratičnega konfederalizma. Gre za napredno obliko direktne demokracije, ki sloni na federalističnem modelu. Je istočasno laična, ekološko in feministično usmerjena ter strpna do vseh prebivalcev in njihovih tradicij. Po zgledu Rojave so mnoga mesta in vasi v turškem Kurdistanu (Bakur) proglasili samoupravo. To so storili s podporo PKK – Delavske Stranke Kurdistana, ki že leta zavrača koncept “država-narod” v prid demokratičnega konfederalizma.

Temu procesu osvoboditve močno nasprotuje turški avtokratski predsednik Erdogan, ki uporablja raznorazne oblike represije kot so masovna aretiranja, poboji civilistov, medijska cenzura in bombardiranje postojank kurdskih skupin za samoobrambo. Turška država po eni strani prikazuje, da nasprotuje terorizmu, v resnici pa je zaveznica in podpira Islamsko državo. Dokazi za to so zadnje čase vidni vsem. Ko se je ameriški podpredsednik Joe Biden fotografiral s turškim “kolegom” Erdoganom, je izjavil, da: “Nobene razlike ni med Isis-om, PKK in Nusro, vse te so za Turčijo nevarne”. S to izjavo je postavil na isto raven islamske teroristične skupine in politično skupino, ki podpira upor Kurdov. Tako ZDA kot Nemčija (a tudi druge države, med katerimi je tudi Italija) imajo tesne odnose s Turčijo. Na tak način podpirajo hinavščino, ki se skriva za tako imenovanim bojem Ankare proti ISIS-u.

Na plečih Kurdov se igrajo mnogi ekonomski in strateški interesi. Za tem stojijo tako multinacionalke kot tudi velesile, ki brezobzirno bombardirajo civiliste. Tudi na lokalnem območju je Trgovinska zbornica izjavila, da je Trst “priviligiran vhod za Turčijo v Evropo”. Ta vhod, ki je seveda zaprt za vse begunce, ki bežijo stran od vojne, je pa na stežaj odprt za vse raznorazne trgovske lobije, ki imajo od tega koristi. Veliko je govora o tem, da je Turčija zadolžena, da prepreči prihod beguncev in migrantov v Evropsko unijo, a nikjer ni razvidno, kakšna je realna situacija v tej državi, kjer močna represija preprečuje vsako notranje nesoglasje, in kjer sama država vodi oboroženo nasilje proti Kurdom. To izhaja med drugim tudi iz poročil Amnesty International, ki jasno nasprotuje hudi situaciji, ki nastaja v mestih, kjer živijo večinoma Kurdi.

Naša podpora boju Kurdom in demokratskemu konfederalizmu ni zgolj solidarnost s tistimi, ki se borijo proti zatiralcem. Pomembna je predvsem, ker vidimo, da je edino upanje, da preprečimo vojne, etnične in verske konflikte ter napade imperializma, ki desetletja pustoši Bližnji vzhod. To je mogoče le s samoupravljanjem in na solidaren način, še posebej, ker smo prepričani, da morajo ljudje, ki prebivajo na tistih tleh in skušajo kljub neštetim težavam uveljaviti nov način življenja, imeti vso podporo s strani tistih, ki se borijo za svet brez meja, brez zatiranja in brez izkoriščanja. Zaradi tega bomo tovariši iz vse dežele skupaj s kurdskimi tovariši prisotni na prvomajskem sprevodu v Trstu, da nadaljujemo z informativno in solidarnostno kampanjo na to temo.

  1. maj ob 9. uri, Sveti Jakob – TRST

Coordinamento Libertario Regionale / Deželno Libertarno Koordiniranje – www.info-action.net