Preteklik – dogajanje od 18.9. do 11.10.

Klubski maraton

V čast nam je bilo biti prva etapa jubilejnega petnajstega klubskega maratona. Prav zaradi jubilejne številke smo povabili vse maratonce na dvodnevni dogodek. Tako smo lahko videli celotno ekipo. Prvi dan so nastopili Nevemnevem, Haiku Garden in HAY. Drugi dan pa Muzikačaka, Persons from Polrock in Meduzalem. Zahvaljujemo se vsem ki so prišli podpret dogodek in z odličnim vzdušjem dali dobro popotnico vsem maratoncem.

 

Sk8 contest & benefit koncert
V soboto, 26.9.2015 so obalni skejterji s pomočjo indejancev (UPInde kolektiva) organizirali PRVI skate contest v novem “INDE” skateparku v Kopru.
Tekmovanje je potekalo v dveh skupinah: “junior” (do 16let) in kategorija “open”.
Tekmovalci so imeli na razpolago dva runa po 1min30sec + čas za last trick.
Padlo je ogromno kvalitetnih trikov. Ocenjeval se je najboljši run. Najbolj “on fire” je bil Matjaž Bedenik, ki je odpeljal dva masivna in totalno različna runa. (BS flip čez piramido, 5-0 to tailslide na quarterju), poleg tega pa je pobral še nagrado za best trick, ki je bil feeble na vrhu walla. Martin Lazar je v prvem runu odpeljal ogromno trikov (od overcrooka do bs lipslida na boxu in huge 50-50 na novem ledgu) in osvojil 2. mesto, za njim pa se je na tretjo mesto uvrstil še Milan Stupar.
Med mladimi je “slavil” Jernej Mahnik, na žalost edini “junior rider”.

Dogodek se je nadaljeval z roštiljado in koncertom.  Nastopali so obalni Korte sexperience (punk/ska) in Recession (slave rock) ter Trboveljski hardkoraši Kreshesh Nepitash.
Na žalost smo imeli težave z agregati, med tem ko so Kreshesh Nepitash igrali in smo morali koncert prekiniti. Celodnevni event je kljub težavam bil precej uspešen in obiskan.

Zahvaljujemo se sponzorjem, ki so nam pomagali z nagradami, zbrali pa smo še okrog 200€ prostovoljnih prispevkov, ki bodo šli za sanacijo in nadgradnjo parka.


Avdicija
Redakcijska skupina se je okrepila. Na avdiciji smo pridobili tri prevajalce, tri lektorje, štiri pisce in eno oblikovalko. To se sliši veliko, a našteti talenti so združeni v 6 osebah. Redakcija se krepi tudi mimo avdicije in to nas zelo veseli. Rezultat okrepitve je tudi današnji “Preteklik”, hvala vsem! Čeprav je Avdicijo pripravila redakcijska skupina, smo pozabili fotoreportirati.

 

Dan Dwoba. Dwoba dan.
Tretji oktober dvatisočpetnajst. Dan D.
V petek pred dnevom D je skupina obalnih bajkerjev odšla na pivo v Koper. Med srebanjem hmeljevega napitka nas je presenetil dež. To ne bi bil nikakršen problem, če ne bi naslednji dan bil na sporedu dogodek, ki smo ga vsi nestrpno pričakovali – Dwoba bmx session. In da bi dogodek dejansko bil dwoba, je predpogoj bilo lepo vreme. Tako nas je vse nekoliko zaskrbelo, da bi bili prisiljeni v odpoved celotne zadevščine, ampak kmalu zatem smo spili še eno pivo in se odločili, da se bo morebitna zelena luč za izpeljavo dogodka prižgala naslednje jutro.

Zbudim se. Vreme dwoba. Pogled iz Montinjana proti nebu je še kar spodbuden, za Marezigami se sicer vidi nekaj oblakov, ki s svojo črnino sporočajo, da jih tišči lulat. Na socialnem omrežju zvem, da modro nebo nad mano ni zgolj montinjanska fatamorgana, saj tudi ljudje v centru Kopra nad seboj vidijo jasnino oz. delno oblačnost. Prijatelj me zapelje do tovarne Inde, kjer leži bivši postojnski, sedaj pa koprski skatepark. Tam se še nekajkrat izmenjata sonce in dež, a zgodaj popoldne je jasno, da se bo dogodek izpeljal. Ostalo je zgodovina.

Ampak tovrstne zgodovine se ne zapisuje v šolske učbenike, zato naj vam jo razkrijem v naslednjih vrsticah. Že kmalu po uradnem začetku dogodka ob 15.00, so se začeli pojavljati prvi tekmovalci. Najprej Trieštini, za njimi Horicjani, zatem pa še vsi ostali. Prijavljenih je bilo 13 tekmovalcev, lokalci pa smo bili v manjšini. Furanje je bilo spektakularno, konstantno, predvsem pa zelo zabavno. Le nekaj korakov od skateparka so se lahko tako tekmovalci kot gledalci okrepili z dobrotami iz žara in improviziranega hladilnika. Po vsem vpitju, vzdihih, krikih zadovoljstva, ki so bolj spominjali na nekakšen erotičen film, kot na bmx tekmovanje, je bila na vrsti podelitev nagrad za najboljše. Podelili smo jih kar 8, saj je bila podpora naših mecenov zares vrhunska. Koprčan Voranc Kumar je s svojimi vratolomnimi prvinami pobral kar dve, in sicer za najboljši trik na quarterju (nametal je ogromno število dih jemajočih trikov, medtem pa letel tako visoko, da mu je na neki točki bojda priletel košček meteorja v oko) ter za najboljšega tekmovalca dneva. Za najboljši trik na piramidi si je nagrado prislužil Tržačan Max Bruchi, ki je s kombinacijo 180 to half-cab to manual 180 požel nemalo aplavzov, medtem ko je za najboljši trik na grindboxu bil nagrajen Borja Bovcon iz Nove Gorice, ki se je preko celotne dolžine objekta peljal po sprednji gumi, za nameček pa zatem še zavrtel krmilo (nose manual to barspin). Nagrada za najboljši trik na railu je romala v Slovenske Konjice, prejel pa jo je Žan Juhart, ki je s četverico pegov po ubogi kovinski cevi udrihal na tisoč in en način. Nagrado za najboljši trik na našem preljubem EXTRA! EXTRA! sub boxu si je s kombinacijo feeble to smith priboril lokalec Jaka Miklavčič. Ostali dve nagradi sta bili nekoliko bolj posebni, šaljivi, morda tudi nekoliko žgečkljivi. Nagrado za največja jajca je prejel Eric Matcovich iz Trsta, za katerega se širijo govorice, da mora zaradi specifične anatomije nositi zelo široko spodnje perilo. Nagrado za najstarejšega tekmovalca pa je prejel Dalibor Cvijić, saj vsi vemo, da je že s poldrugo nogo v grobu.

Še enajstič hvala vsem, ki so pomagali pri izpeljavi tega epskega dogodka, kolektivu Up Inde, ki nas podpira in dovoli, da imamo tisto železje in les na njihovem dvorišču, vsem tekmovalcem in gledalcem, ki so se 3. oktobra pojavili v Ulici 15. maja in našim velecenjenim sponzorjem, ki so bili:
– Evolution bmx shop
– Dok7 skate shop
– Kult Eyewear
– Targetbag
– Trgovina in servis koles Real
– Picture organic clothing
– Positive recreation
– Trgovina koles Koloset


Refugees welcome
Pa smo spet pokazali, da je žur lahko nadvse koristen, če je le s pravim razlogom.
Zahvaljujoč predvsem našim izvajalcem, ki so podarili svoj čas in trud za benefit koncert ter seveda vsem vam, ki ste se odzvali in prispevali, se je zbralo kar 324€ za pomoč beguncem.

Poleg denarja se je v enem mesecu delovanja zbirnega centra nabralo tudi precej kombijev materialne pomoči, ki je bila dostavljena na številne krizne lokacije, od Trsta do Srbije.


Apokalipsa
Ali: Prispeli smo z zamudo, ampak ne tolikšno da bi zamudili Alija na hip hop in drumnbass ritmih. Nedvomno eden izmed najbolj vročih mc-jev trenutno v deželici izpod Alp. Močan in udaren vokal v kombinaciji s hiphop gangsta ritmi. Izpostavili bi njegovo repanje na drumnbass podlagah…hočemo še…

Kalifat Dub: Ob nestrpnem pričakovanju novega projekta nam dobro znanega Harisa Piltona, tokrat v projektu KalifatDub z mc-jem, Chakko, smo se že malo ustrašili, saj je Haris ob nastopu na oder padel kot je dolg in širok…. Na našo srečo si je hitro opomogel. KalifatDub so zagnali njihovo bass kolesje in nas popeljali po balkanu in arabskem svetu s pogledom na naš preljubi otok Jamajko. Mešanica žanrov na dub-reggae podlagah nas je prijetno in zmeraj intenzivneje zasanjala v Kalifat Dub…. Odličen projekt dveh veteranov na balkanski sceni! Rakija za sve!!

Jahklin selekta (Jamcoast): Ob že kar pozni uri je prišel na sceno naš Jahklin selekta s flašo vode v rokah, kar je obljubljalo drumnbas-jungle spektakel. Začel je s par reggae komadi na vinilkah in kar hmalu prepklopil na old school jungle. Sledilo je nekaj novejših jungle komadov, preden je preklopil na drumnbass… Končal pa je z izvrstno reggae/dubwise selekcijo. Jungle is a MUST!

Posebej bi pohvalili INDE EKIPO, za ves trud, ki ga vlagajo in za prirejanje takih eventov z različnimi glasbenimi žanri, ki jih ni moč čuti daleč naokoli!! +++++++

p.s. edini minus… je bilo preveč rezko in uhoboleče ozvočenje…. več basa, manj visokih in srednjih tonov… (M.M.)

 

Aerial Ruin
V nedeljo nas je obiskal kantavtor, ki se imenuje Aerial Ruin. Brez elektrike in ob mistični svetlobi sveč je Aerial Ruin ustvaril magično vzdušje in nas popeljal v odaljene sončne pokrajine. Pravkar je na turneji, ki potuje po centralni Evropi, prišel pa je iz tromesečne turneje po ZDA. Trenutno predstavlja svojo ploščo Ashes of your cares.