Kafeterija Anarhija II: Kriminalizacija protestov

Druga Kafeterija Anarhija nam je pripeljala obisk iz Rijeke. Tema pogovora je bila kriminalizacija protestov in aktivizma nasploh. Eugen in Zorana, ki sta prišla k nam na kavo, imata s tem obilo izkušenj. Marca leta 2013 sta sodelovala pri organizaciji in izpeljavi protesta proti privatizaciji javnih dobrin in krčenju socialnih pravic. Ob koncu protesta, ko se je Eugen s prijatelji odpravljal na pijačo, sta ga v neki mali temačni ulici dohitela policista v civilu in ga brez kakršnegakoli razloga enostavno zbila na tla ter ga na silo odpeljala na policijsko postajo. Poleg Eugena je bila aretirana tudi Zorana, ki je protestirala proti policijski represiji nad svojim prijateljem tako, da ga je skušala zaščititi s svojim telesom. Temu je sledilo šesturno psihično maltretiranje na postaji, v maniri starih policijskih učbenikov – s poskusi manipuliranja, da bi izsilili nekakšno priznanje za dejanja, ki niso obstajala. Ker naj bi si eden od policistov, ki sta nasilno aretirala Eugena, ob tem zlomil prst, je bil Eugen obtožen kaznivega dejanja povzročitve hujših telesnih poškodb in napada na uradno osebo, zaradi česa mu grozi 8 mesecev zapora. Zorani zaradi oviranja policijskega postopka grozijo z 2 leti pogojne zaporne kazni.

To so suhoparna dejstva iz sodnega postopka, ki se je za oba aktivista začel letos in na katerem počasi na dan prihajajo zanimive stvari – priče tožilstva pripovedujejo kontradiktorne zgodbe, nekatere ne želijo več pričati, uradnih posnetkov dogodka nikjer ni moč dobiti, skratka kup stvar, ki jasno vedno bolj dokazujejo skonstruiranost celotnega represivnega postopka proti Eugenu in Zorani.

Ob kafetu pa smo lahko v petek izvedeli tudi za širši kontekst te zgodbe, o katerem na sodišču najbrž nikoli ne bo govora, je pa ključen za razumevanje vzrokov za policijski napad na Zorano in Eugena. Da gre v resnici za kriminalizacijo protestov, je bilo aktivistom jasno že od samega začetka. Zorana in Eugen sta bila leta 2013 del skupine, ki je že nekaj let opozarjala na neoliberalne posege hrvaške države in se z organizacijo različnih dogodkov, akcij in protestov aktivno vključevala v politično življenje na Rijeki.  Dokler pa je šlo za študente, ki so protestirali proti državni politiki, ki jo je takrat še vodila HDZ, medtem ko je bil na Rijeki na oblasti opozicija, so aktivisti brez težav lahko organizirali proteste in opozarjali na krčenje pravic ter nasprotovali prodaji družbenega premoženja. Ko pa se je politični parket premešal, so mladi aktivisti naenkrat postali trn v peti tudi lokalni oblasti. In takrat se je začela kriminalizacija protestov. Napada na Zorano in Eugena tako ni mogoče razumeti drugače kot poskus utišanja kritik in upora.

Napadu so sledili formalni in neformalni pritiski, od različnih provokacij, nadzora, osebnega nadlegovanja do pritiskov na priče preko sodnih blokad računov ipd., vse z namenom, da bi obtoženim zlomili voljo in jim vcepili občutek strahu in nemoči. Ves ta stres pa ni dosegel svojega namena, saj se je na koncu skanaliziral v še večji bes proti socialni nepravičnosti. Aktivista sta povedala, da so se odnosi med sodelavci zaradi te izkušnje še okrepili, predvsem pa so dobili potrditev, da to, kar počnejo, še kako ima smisel, saj očitno močno moti vladajoče strukture pri njihovih nonšalantnih anti-socialnih manevrih, obenem pa med ljudmi ohranja občutek, da niso brez moči.

Obravnava v sodnem procesu se bo nadaljevala v naslednjem letu. Zorani in Eugenu lahko po svojih močeh pomagate s širjenjem informacij, organiziranjem akcij podpore, vršenjem različnih pritiskov na lokalne oblasti in policijo na Rijeki, v znak podpore in solidarnosti pa boste dobrodošli tudi na javnih sodnih obravnavah. Novice o razpletu sojenja bodo objavljene tudi na spletni strani http://alternativa-obstaja.blogspot.si/ .