DOGAJANJE od 19.8. do 12.9.

Dobili smo se na sejtanik večerji s celo paleto ledenih čajev in družabnih iger, na kateri smo zbirali prispevke za dokončno obnovo strehe. Dež nas je pregnal v notranje prostore, kjer smo se vseeno imeli fino. Hvala vsem, ki ste prišli in nam s prispevki pomagali priti korak bližje zadanim strEšnim ciljem!

 

Menendes brothers so z udarnimi ritmi in kratkimi a jedrnatimi besedili otvorili živahen koncert, ki smo ga naredili mimo grede, “uz put”. Nuit Noire, oziroma francoski “one fairy band”, pa je večer nadaljeval svojevrstno in izjemno. Več bodo povedale fotografije.

 

Navdih za Inkontrado Semedela smo dobili, ko nam je na uho prišla ideja krajevne skupnosti o vzpostavitvi parka na območju bivše pumpe pri mandraču. Prvoten namen Inkontrade je spodbujanje k druženju, sodelovanju, spoznavanju sokrajanov, izmenjavi mnenj in morda celo izboljšanju sobivanja v lokalni skupnosti. Zato smo zavihali rokave in se lotili dela. S skupnimi močmi smo počistili zapuščeno območje. Dela ni bilo malo, med drugim pa smo v kupih odpadlih iglic na žalost našli tudi eno čisto pravo. Naslednji dan smo prinesli rekvizite, spekli palačinke, postavili razstavo in se družili ob glasbi. Igrali smo frnikule, skakali na gumi-tvist, vrteli hula-hoop. Večinoma smo bili deležni začudenih pogledov mimoidočih, z veseljem smo pa pozdravili in pokramljali z vsakim, ki se nam je pridružil. Z izidom projekta smo zadovoljni. V kasnejših dneh smo celo opazili par, ki je na očiščenem placu igral badminton. Še naprej si želimo oživljati zapuščene javne prostore ter osvetliti dejstvo, da so še vedno lahko družbeno koristni. Se vidimo na naslednji Inkontradi!

 

Zadnja avgustovska sobota je bila prvič obarvana samo s poezijo, kajti v naših prostorih so potekale tretje Obalne rime. Nastopili so Ana Podgajski, Tim Mavrič, Lucija Beguš in Sara Fabjan, dogodek je seveda znova vodil Patrik Holz. Vsak avtor je v stilu Mladih rim v nekaj minutah predstavil sebe in svoje literarno ustvarjanje, poslušalci pa smo tekstom lahko sledili s predvajanjem preko projektorja.
Na naslednjih Obalnih rimah lahko svoja dela predstaviš tudi ti! (Prijavi se na [email protected])

 

Prvi vikend v septembru se je v INDEju vstavila karavana umetnikov iz različnih koncev sveta, da bi se družila ob ustvarjanju hrupa. Multiversal je kolektiv, ki povezuje vse te umetnike in organizira večkrat letno srečanja po Evropi. Njihova baza je v Berlinu. Tokratni sklop dogodkov, ki nosi naslov MultiDOM, se dogaja po Sloveniji, Danski, Italiji, Avstriji, Franciji in Grčiji. Slovenski del se je poimenoval MultiSLOW. Prvi trije dnevi so bili v Ljubljani na Radiu Študent in v skvotu ROG, za vikend pa se je ta izjemni dogodek zgodil v našem INDEju. 20 tujih umetnikov in 5 domačih je preko raznih kolaboracij in solo setov pokazalo kaj se da ustvarjat z različnimi inštrumenti. V dveh dnevih smo slišali “svega i svašta“, od radikalnega improviziranja in brezmilostnega hrupa vse do noise techna. Še zmeraj nam piska v ušesih.

 

V sklopu letošnje Ankaranske Bandime smo pripravili okroglo mizo z naslovom »Radimo Radio«. Na naše povabilo so se odzvali predstavniki Radia Študent, Mariborskega Radia Študent in Radia Terminal. Na omizju nas je bilo dober ducat ljudi. Namen okrogle mize je bil predvsem seznaniti se s potrebami in načinom radijskega udejstvovanja. Pogovor je stekel, izvedeli smo marsikaj novega in gosti so si izmenjevali poglede na problematike, ki pestijo nekomercialne radijske ustvarjalce. Pogovor bi še tekel, vendar se je program Bandime moral nadaljevati, tako da smo tudi mi zaključili. Vsi smo bili zadovoljni z izplenom omizja in se poslovili z občutkom, da se še slišimo. Video in avdio okrogle mize v kratkem.