AZBEST ODHAJA, UPI OSTAJA

V Ustvarjalni Platforme Inde (v nadaljevanju UPI) pozdravljamo načrtovano sanacijo nevarnih odpadkov (azbest in uporabljene igle) na območju nekdanje tovarne INDE, vendar sporočamo, da nikakor ne pristajamo na izpraznitev že saniranih prostorov, ki so od 5. oktobra 2014 v uporabi UPI. Prepričani smo, da je čiščenje nevarnih odpadkov popolnoma izvedljivo ne da bi prekinili delovanje kolektiva.

Od oktobra 2014 smo z aktivnim delovanjem in doseženim množičnim odzivom obiskovalcev dokazali, da je ta prostor v regiji nujno potreben. V prostorih UPI izvajamo socialne programe (hrana za socialno ogrožene, nabiranje potrebščin za begunce, itd ), kulturne programe (več kot 300 koncertov, okroglih miz, umetniških razstav, filmskih večerov itd.), izobraževalne programe (predavanja, delavnice s praktičnim usposabljanjem itd.), okoljevarstvene akcije, delovno-sanacijske akcije, športne programe (skate park, plesne delavnice, delavnice samoobrambe, športna tekmovanja in športni dnevi) in tako naprej.

Prostor UPI predstavlja poligon učenja življenjskih veščin in znanj. Vse to je bilo izvedeno prostovoljno, brezplačno, neprofitno in z veliko mero osebne angažiranosti. Zdaj, ko Avtonomne cone Argo ni več, smo v nevarnosti, da regija izgubi še zadnji tovrsten prostor, ki omogoča uresničevanje našega kreativnega, socialnega in kritičnega potenciala in ne temelji na tržni logiki.

Poleg UPI je na širšem območju zapuščene tovarne streho nad glavo našlo več brezdomnih ljudi, ki bodo z zapiranjem tega prostora izgubili svoje zadnje zatočišče. DUTB s tem ogroža njihova življenja v najbolj mrzlih dnevih leta.

Prostori UPI zasedajo le manjši del celotne površine objekta. Odpadki se nahajajo na sorazmerno oddaljenem delu objekta, zato je le-te z območja možno odstraniti ne da bi Ustvarjalna Platforma INDE prekinila s svojim delovanjem. Vnaprej se veselimo 8. februarja, ko bomo s serijo dogodkov pod naslovom INDELETNICA#2 praznovali drugo obletnico javnega delovanja, tokrat končno v neoporečnem okolju.

Kolektiv U.P Inde

Vse dodatne informacije dobite na spletni strani www.indeplatforma.org