VČERAJ NAS JE OBISKAL PREDSTAVNIK DUTB

Včeraj je nekdanja tovarna Inde dobila obisk predstavnika DUTB Marka Demšarja in štirih potencialnih interesentov za nakup zemljišča. Dva od slednjih sta se Indejancem tudi predstavila, eden pa je celo izrazil pripravljenost, da bi ob njegovem morebitnem nakupu parcele nekdanje tovarne U.P. Inde še naprej ostala živ avtonomni prostor.

Objekte na parceli so si obiskovalci ogledovali med 14. do 16. uro, pri tem pa kljub številnim opozorilnim tablam na sebi niso imeli nobene zaščitne opreme. Očitno je Inde za investitorje in managerje dovolj varen.

Po 15. uri je pred prostore UPI prišel predstavnik DUTB Marko Demšar (ki je pred tem fotografiral naključne obiskovalce UPI brez njihovega soglasja, mi pa za vsak slučaj tudi njega) in izrazil željo, da bi si ogledal prostore, ki jih imamo v uporabi. Mi smo izrazili željo, da bi prostore raje pokazali pooblaščenemu izvajalcu za čiščenju azbesta. G. Demšar pa se lahko udeleži kateregakoli od naših dogodkov. Problematično je bilo namreč, da je svojo željo povezal z namigom, da naj bi mi omogočali uporabnikom drog dostop do drugih prostorov v nekdanji tovarni. Povedal je, da so se v drugih prostorih (ki niso v uporabi UPI) ponovno pojavile odvržene igle, ki so jih odkrili pri inšpekcijskem pregledu, zaradi česar naj bi slaba banka in on osebno morala plačali kazen. Ker redno delamo obhode po tovarni, vemo, da vse odvržene igle nikoli niso bile odstranjene (še vedno je namreč nekaj prostorov nepočiščenih), poleg tega pa prostore, ki niso v naši rabi, vsakodnevno obiskujejo različni ljudje, med njimi tudi uporabniki drog. Namig, da naj bi jim mi omogočali dostop do ostalih prostorov tovarne je absurden, saj so naši prostori zaprti, obenem pa je v ostale objekte nekdanje tovarne relativno enostavno dostopati z različnih strani (kljub temu, da so mestoma popravili zunanjo ograjo). Gospodu Demšarju smo ponudili lestev, po kateri bi lahko prišel do prvega nadstropja UP Inde ter se sam prepričal, da v naše prostore ni nobenega drugega vhoda, vendar tega ni storil.

Prostori, kjer se po naših opažanjih zadržujejo uporabniki drog in brezdomni, so težko dostopni, ker je bil vhod vanje pred leti zabetoniran. Vanje izvajalci čiščenja tudi še niso vstopili. Ostro zavračamo Demšarjevo obtožbo, da ne kontroliramo celotnega ozemlja tovarne, zaradi česar naj bi bili odgovorni za izrečeno kazen. Kljub obhodom po terenu lahko zagotovimo le, da nadziramo zgolj prostore v naši uporabi in dvorišče pred njimi, torej ploščad in sk8-park.

Očitno je, da zgodba z azbestom za slabo banko ni bila dovolj, da bi nas izrinila iz tovarne Inde, pa tudi to, da obstaja nevarnost porušitve objektov, ni povsem verodostojno, čemur pritrjuje dejstvo, da so se obiskovalci brez zaščite sprehajali po celotnem območju. Zato sumimo, da bo slaba banka začela izkoriščati zgodbo o uporabnikih drog oz. odvrženih iglah in to poskušala povezati z našim delovanjem. Skrbi nas, da poskušajo odpreti novo zgodbo za diskreditacijo Ustvarjalne Platforme Inde in iskreno upamo, da se nam ne bo zgodil kakšen nepričakovan oz. podtaknjen dogodek.

Že na začetku delovanja se je UPI povezala s koprskim društvom za pomoč uporabnikom drog in njihovim družinam Svit, ki nam je tudi priskrbelo kontejnerje in opremo za varno zbiranje odvrženih igel. Na to problematiko smo večkrat javno opozarjali. Gospodu Demšarju smo tudi predlagali, naj se za več informacij o tem obrne na policijo.

Ruševine propadle tovarne so postale zatočišče Ustvarjalne Platforme Inde, ki je zapolnila vrzel kulturnega, socialnega in političnega delovanja posameznikov v Kopru in širše na obali. Iste ruševine pa so že dlje časa tudi zatočišče brezdomnih in ostalih marginaliziranih. Razlogi za to so podobnega izvora – to so ranljive skupine, ki jih tako država kot mestna oblast potiska na rob in bolj ali manj povsem ignorira. Daleč od oči, daleč od srca?

 

OBISK

DEMŠAR FOTKA