cover

NEVARNO ODSTRANJEVANJE NEVARNIH ODPADKOV

Danes, 30.01.2017 se je na področju bivše tovarne Inde začela napovedana sanacija nevarnih odpadkov. Javnost želimo opozoriti na nepravilno upoštevanje zakonov varstva pri delu in ogrožanje širše okolice, ki smo jim bili priča v prvem dnevu sanacijskega postopka. Iz pridobljenih informacij sodeč, tako s strani slabe banke kot iz medijev, naj bi podjetje Finali d.o.o v prvih dneh čiščenja odstranjevalo nenevarne odpadke z namenom pripravljanja delovišča za kasnejše čiščenje azbestnih odpadkov, ki naj bi ga izvajalo podjetje Saubermacher.

Ob 8h so na lokacijo prispeli delavci in težka mehanizacija. Člani kolektiva smo pristopili do delovodje in takoj pojasnili, da čiščenja in sanacije ne želimo ovirati, od njih pa dobili informacijo, da se v  prvi fazi delovnega procesa se ne bo odstranjevalo nevarnih odpadkov, temveč samo gradbeni material.

Ko smo delavce opazovali pri poteku del, smo zasledili vsaj štiri oporečne točke:

  • V gradbenem materialu, ki so ga z gradbeno mehanizacijo premeščali in spravljali na kup na odprtem (in nezavarovanem območju), je jasno videti polomljene plošče azbestne kritine (glej sliko spodaj)
  • Vsi delavci in ostali prisotni na delovišču so bili povsem nezaščiteni (brez mask in ostale varnostne opreme)
  • Med in po premeščanju velike količine teh premešanih nevarnih odpadkov se je dvigal velik oblak prahu in posledično tudi azbestnih delcev, ki jih je veter odnašal v smer pločnika, križišča in tehniške srednje šole, prav tako pa tudi v ostalo bližnjo okolico.
  • Omenjeni kup odpadkov  je po zaključku del (ob 16:10) ostal povsem nezaščiten in prepuščen vremenskim razmeram in bo tako tudi ostal vsaj do 8:00 zjutraj naslednjega dne, ko se bodo dela ponovno pričela.

V kolektivu UPI se zato zaskrbljeno sprašujemo ali je šlo danes za pravilno ravnanje z smrtno nevarnimi odpadki in za ustrezno spoštovanje pravil varstva pri delu ter zavarovanje okoliških prebivalcev in mimoidočih?